Cart 0

Zomaar zitten op een kratje

Dat is wat ik al jaren deed op mijn Franse wijnkrat, op het kleine balkonnetje..

Mijn vriend Peter opperde dat ik wel eens een kussentje kon maken voor boven op de krat, en bedacht meteen de naam, want maak je van je krat een kruk, dan heb je een Krut !

Zo kwam er in hetzelfde weekend nog de Krutkratkruk op het balkon te staan. Door mijzelf gemaakt in mijn eigen werkplaats voor meubelstoffering.

Dit spontane en geniale idee dus, en mijn werkplaats, zo begon t allemaal.

Markten kwamen, en daarna de winkels,  en de meubelstoffeerderij veranderde in een echte Krutfabriek, die zich op dat moment nog aan huis in het souterrain bevond.

Samen delen, samen verder

Het kleine werkplaatsje had het zwaar met de vele krutten. Langzaam kroop het geweldige idee door het hele huis, en dat vroeg om een oplossing.

Als praktijkdocent in het speciaal onderwijs op school de Lans  kreeg ik de kans om een bedrijfs-simulatie (aanvankelijk op school) te creeeren, precies waar de school om vroeg! Inmiddels is het de werkplaats in Arnhem waar de kinderen iedere donderdag het reilen en zeilen meemaken en zo een zeer nuttige stage in een veilige omgeving kunnen doen. Jongeren met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt leren omgaan met schuimzaag, tacker en lijmspuit, inpakken , orders verwerken, pakbonnen en etiketten maken, maar soms is het ook mogelijk een stoel te stofferen, mits het niveau van de jongere dat toelaat.

Een Social Enterprise in wording

Via de school waar ik tussen (2000) en (2016) werkte (Parcivalschool in Arnhem) kwam 12 jaar geleden de vraag naar mij toe om een tweetal jongens te begeleiden op de woensdagmiddag.  Mijn stoffeerderij werd jarenlang voor de jonge knutselaars een werkplaats waar ze konden werken aan steeds knappere eigen projecten, om zo handen en voeten te geven aan de steeds weer nieuwe plannen die ze bedachten. Mooie werkstukken: een stoel stofferen, een terrarium, een krabpaal, een geluidsbox. Anne-Matthijs voegde zich daar tijdens zijn opleiding SPH spelenderwijs in. Het werken met jonge mensen die gebaat bleken bij het lekker met hun handen werken vloeide uit naar een nieuw bedrijf, Coba-begeleiding.

Krutwinkel is nog steeds een kleinschalig ambachtelijk bedrijf  waar iedere Krut met aandacht wordt gemaakt, soms met handige aanpassingen om het productieproces te vereenvoudigen. Het bedrijf bestaat uit Peter Riekwel, leerkracht in het PO en uitvinder, Carolien Oostendorp, voorheen leerkracht dans  en thans praktijkdocent handvaardigheid, tevens meubelstoffeerster.

Vanaf 2018 werken wij nauw samen met Coba-begeleiding en zijn beide gevestigd op de Velperweg 25.

Website COBA-Begeleiding: coba-begeleiding.nl

Carolien Oostendorp

Peter Riekwel

Options

Selecteer